Sådan forbereder du dig til jobsamtalen og skaffer oplysninger om virksomheden

Workee Team
Sådan forbereder du dig til jobsamtalen og skaffer oplysninger om virksomheden
Hvis du har forberedt dig grundigt, og har læst om den virksomhed, du skal til jobsamtale hos, vil du føle dig bedre tilpas og virke mere overbevisende. Det vil også gøre dig i stand til at kunne afpasse din præsentation og dine svar i forhold til den viden, du har om virksomheden. Hvis du møder velforberedt, vil du efterlade et godt indtryk og blive opfattet som en, der kan imødekomme de praktiske, tekniske og personlige krav og som en, der vil passe godt ind i virksomhedens kultur.

Hvorfor er det vigtigt at læse om virksomheden inden din jobsamtale?

 • Det viser, at du er oprigtigt interesseret i virksomheden. Når du har brugt tid og kræfter på at læse om virksomheden, giver du samtidig udtryk for, at du er motiveret. Det vil gøre indtryk på arbejdsgiveren og sende et budskab om, at du er professionel, engageret og interesseret i virksomheden og i den ledige stilling.
 • Du vil skille dig ud i forhold til konkurrenterne. Der er nogle kandidater, der slet ikke forbereder sig, inden de går til en jobsamtale, og der findes også mange, der kun forbereder sig et minimum, og det mærkes tydeligt. Så hvis du vælger at forberede dig lidt mere end flertallet, vil du unægtelig skille dig ud fra mængden.

Hvad forventer virksomheden, at du som et minimum har kendskab til?

  • Til den branche, som virksomheden tilhører
  • De produkter eller tjenester, som virksomheden tilbyder
  • Om virksomheden er repræsenteret i udlandet
  • Hvilke kunder virksomheden har
  • Virksomhedens historie, udvikling og størrelse
  • Virksomhedens værdier og kultur, udvikling og vision
  • De seneste nyheder om virksomheden

At have kendskab til de forventninger, som virksomhederne har til dig som ansøger er én ting, men at kunne fremskaffe de relevante oplysninger, og kunne bruge dem aktivt i jobsamtalen, er noget andet. Det vil vi se nærmere på nu.

Sådan skaffer du oplysninger om virksomheden, og sådan bruger du dem

Virksomhedens hjemmeside. Jo flere oplysninger du har om virksomheden, des bedre. Det er langtfra nok bare at gå ind på nettet og tage et hurtigt kig på hjemmesiden. Det vil ikke give dig de nødvendige oplysninger, og det kan i sidste ende ødelægge dine chancer for at få jobbet. Mange er tilbøjelige til bare at kigge lidt på nettet, uden helt at vide, hvad de egentlig kigger efter. Derfor får du lige et par tip til, hvordan du skal gribe det an:

Det første, du skal gøre, er at finde en blyant og et papir frem. Derefter skal du gå ind på virksomhedens hjemmeside og læse under de punkter, vi nævnte tidligere (virksomhedens historie, værdier, produkter osv.). Sørg for at notere de vigtigste oplysninger ved hvert punkt. Efter at du har fået sammenfattet de vigtigste oplysninger, skal du nu forberede dig på et af de allervigtigste spørgsmål til jobsamtalen, nemlig spørgsmålet: ”Hvad finder du særligt interessant ved vores virksomhed?” Her er der rigtig mange, der bare forsøger at improvisere, fordi de fejlagtigt tror, at det var tilstrækkeligt bare at tage et hurtigt kig på hjemmesiden. De har ikke fået struktureret oplysningerne og overvejet, hvad de vil sige i denne vigtige situation, hvor det gælder om at skille sig ud fra de andre ansøgere.

Et andet interessant afsnit på virksomhedens hjemmeside, som du bør kigge nærmere på, er ”job og karriere”. Her bør du lige nærstudere, hvilke stillinger virksomheden har slået op. Det giver dig en ide om, hvilken type af kandidater, de søger, virksomhedens ansættelsesprocedurer og antallet af ansatte m.v.

Du bør også kigge efter det stillingsopslag, som du oprindelig søgte på. Normalt vil stillingsopslaget på nettet være det samme, som det du har søgt på, men sommetider kan man rent faktisk finde nogle flere oplysninger.

Søg på Google. Derefter bør du lige slå virksomhedens navn op på Google og tjekke, hvilke resultater, der kommer op. Klik på ”nyheder” for at se de seneste artikler om virksomheden. Brugen af Google er en god strategi, når det handler om at finde vigtige oplysninger om virksomhedens organisationsstruktur. Det inkluderer bl.a. planer om udvidelse, investeringer eller lancering af et nyt produkt. Ved at søge på virksomhedens navn kan man bl.a. finde pressemeddelelser, interviews, oplysninger om konferencer, stillingsopslag på andre portaler, præsentationer samt få et indblik i virksomhedens holdninger. Du kan sågar være heldig at finde en virksomhedspræsentation.

LinkedIn. Virksomhederne bruger ofte LinkedIn til at offentliggøre forskellige oplysninger, som f.eks. nyheds- og stillingsopslag, og man vil også kunne få en ide om virksomhedens kultur, vision og om, hvordan de håndterer ansættelsesproceduren. Derfor skal du kigge grundigt på virksomhedens profil. Det kan også være, at du falder over en i dit netværk, der enten arbejder eller har arbejdet for virksomheden, og som kan give dig nogle værdifulde oplysninger.
Du kan også tjekke de ansattes profiler og se, hvordan de internt omtaler den stilling, du har søgt, hvilken type opgaver, der er flest af, læse om virksomhedens kursusaktiviteter, baggrund og se, hvem der er aktive i netværket og hvem, der har været aktive tidligere.

De sociale medier er en anden effektiv måde, du kan skaffe oplysninger på. Derfor skal du ikke nøjes med kun at gå ind på virksomhedens LinkedIn, men også sørge for at besøge Facebook, Twitter og Instagram. Her skal du tjekke de forskellige opslag og se, hvordan virksomheden præsenterer sig i forhold til sine kunder.
Sørg for at følge den virksomhed, du gerne vil arbejde for, og læs opslagene. Ved at følge med på siden, kan du holde dig opdateret i forhold til de seneste nyheder, som ikke altid er tilgængelige på den officielle hjemmeside.

Når alt kommer til alt, kan viden være magt, især hvis du ved, hvordan du skal fremskaffe de vigtige oplysninger og bruge dem konstruktivt. Hvis du gør brug af ovennævnte metode til at undersøge en virksomhed, vil du få en solid indsigt i virksomhedens kultur, hvilket vil give dig mulighed for at gennemføre jobsamtalen med succes.

I øjeblikket er der et hav af nye muligheder på Workee. Download Workee-appen til iOS eller Android og få en invitation til en jobsamtale inden for få timer!

Læs også: Hvad er impostor-syndrom, og hvordan slipper man af med det?