Derfor bør du overveje at ansætte en kandidat uden erhvervserfaring

Workee Team
Derfor bør du overveje at ansætte en kandidat uden erhvervserfaring
Vi kan nok alle sammen blive enige om, at tiden med covid-19 har skabt en paradoksal situation. I takt med at efterspørgslen på varer og tjenester er steget, er det samtidig blevet en stadig større udfordring at få fat i nogle nye medarbejdere.
For nogle gik covid-19 ligefrem hen og blev fordelagtig. Antallet af job inden for lagerområdet og netbutikker stiger fortsat med rekordfart. Men det har til gengæld ført til alvorlige problemer i andre brancher, f.eks. hos restaurationer, i detailhandlen og på hotellerne, som nu kæmper med en stor personalemangel. Det skyldes, at hovedparten af deres medarbejdere har valgt at finde et job inden for de brancher, der ikke er påvirket af covid-19-epidemien eller i de brancher, der opstod som følge af epidemien.

Hvis du kommer fra en af de brancher, der står og mangler personale, er du måske en af dem, der går glip af chancen for at få fat i nogle af de medarbejdere, der har et lovende udviklingspotentiale – nemlig de kandidater, der ikke har nogen erfaring. Bare fordi de ikke har nogen relevant erhvervserfaring, er det nemlig ikke ensbetydende med, at de ikke kan blive et aktiv for din virksomhed. Og det er der flere grunde til:

En uerfaren kandidat er en effektiv arbejdskraft. En af de største fordele ved at ansætte en kandidat uden erfaring – f.eks. en ung studerende eller en kandidat, der ønsker at skifte job – er, at disse kandidater ofte er villige til at påtage sig alverdens opgaver. Denne type medarbejdere er nemlig på jagt efter en chance for at bevise deres værd, og hvis de får chancen, vil de yde deres bedste for at indfri dine forventninger. Den store motivation og energiske tilgang til arbejdet kan ende med at sætte gang i en hel kædereaktion og have en afsmittende effekt på de andre medarbejdere i teamet. En medarbejder, der er motiveret og tilfreds arbejder nemlig effektivt.

Der er ikke brug for irettesættelser. Manglende erhvervserfaring er ikke lig med dårlige arbejdsvaner. I stedet kan den manglende erfaring vise sig at være en fordel for din virksomhed, da medarbejderen ofte er bedre til at indordne sig efter virksomhedens behov. En medarbejder med mange års erfaring har ofte udviklet sine egne arbejdsgange og måder at indgå i relationer. En ung kandidat, derimod, der lige har fået sit første job, vil være langt mere lydhør, når det gælder oplæring og træning og vil altid forsøge at gøre sit yderste for at indordne sig efter virksomhedens ønsker.

En erfaren medarbejder kræver mere i løn. Den timeløn, som man kan tilbyde en kandidat uden erfaring, er lavere, end hvis der er tale om en erfaren kandidat. Hvis det er kandidatens første rigtige job, vil vedkommende ofte være villig til at acceptere en lavere timeløn end den mere erfarne medarbejder.

Den ideelle løsning vil derfor være, at virksomheden evt. tilbyder en lønstigning, hver gang medarbejderen indfrier sine mål eller videreuddanner sig, hvilket vil få medarbejderen til at føle sig værdsat.

Taknemmelige bidragsydere. De fleste medarbejdere med mange års erfaring er opmærksomme på, at de har relativt let ved at få et nyt job, netop på grund af deres erfaring. En kandidat uden erfaring vil til gengæld være mere opsat på at begynde hurtigst muligt og få den nødvendige oplæring. Hvis det er kandidatens første job, vil der således være en større mulighed for at etablere et tættere forhold, baseret på loyalitet og engagement, mellem kandidaten og virksomheden.

Manglende erfaring er ikke lig med manglende uddannelse. Et af de meget afgørende punkter, som mange virksomheder beskæftiger sig med, inden de vælger en kandidat uden erfaring, handler om uddannelse. Mange tror desværre fejlagtigt, at kandidater uden erfaring, i modsætning til de mere erfarne, ikke har tilstrækkelig med viden, eller skal bruge mere tid på at sætte sig ind i virksomhedens forretningsgange. Det er dog langtfra tilfældet. De unge mennesker, der netop har færdiggjort deres uddannelse, og som nu er heldige at få et job, er ofte villige til at dele ud af deres viden og yde en ekstra indsats for virksomheden. Til gengæld ser man ofte, at de erfarne medarbejdere har nogle faste rutiner og derfor ikke er så åbne over for at lære nye procedurer og gøre tingene anderledes. De erfarne medarbejdere har ofte brug for mere træning og vejledning.

Fleksibilitet og fremsynethed. De unge mennesker, der kommer ind på arbejdsmarkedet i dag, er fremtidens medarbejdere, ikke kun på grund af de kompetencer, de får i jobbet, men også fordi de bidrager med nogle nye visioner til jobbet. Deres tilgang til arbejdstid og rejsetid, og deres fleksible og optimistiske indstilling, bevirker, at de hurtigt kan sætte sig ind i virksomhedens behov og tilpasse sig og dermed bidrage positivt til virksomhedens organisatoriske strategi.

Alt i alt handler det om, at de danske virksomheder bør holde op med at fokusere så entydigt på erfaring og i stedet forsøge at udvide deres horisont en anelse. I disse tider, hvor der er mangel på arbejdskraft, er der ingen grund til at spilde en masse tid og kræfter på at forsøge at finde en kandidat med flere års erfaring. I stedet bør du kigge efter en kandidat, der f.eks. er blevet færdig med sin uddannelse eller en, der ønsker at skifte job, og som vil kunne bidrage med mange positive aspekter til din virksomhed.

Hvis du er villig til at investere den fornødne tid og ekspertise i dine nye medarbejdere, uanset erfaring, vil det være med til at forbedre arbejdsmiljøet, give større arbejdsglæde og øge produktiviteten i din virksomhed.

Vi håber, at denne artikel har været med til at udvide dit ansøgerfelt, så du nu også vil tage de uerfarne kandidater med i betragtning, næste gang du er på udkig efter en ny medarbejder. Gå ind og opret dig på Workee.dk allerede i dag, eller download Workees app til iOS eller Android. Dine nye medarbejdere står og venter på dig, så det er bare med at komme i gang!

 

Læs også: En guide, der trin for trin beskriver, hvordan du ansætter nye medarbejdere ved hjælp af Workee