Vær ikke en slave af dit CV!
5 trin til et vellykket karriereskift

Evgenia Bereziuk
Vær ikke en slave af dit CV! 5 trin til et vellykket karriereskift
Du har fornylig opdaget en passion for et andet job, og nu er du klar til et karriereskift. En ting, du bør forstå, før du tager springet, er at standardtilgangen til jobsøgning ikke vil fungere for dig; uden eksamensbeviser og mange års erfaring i en branche vil dit CV hurtigt forsvinde i et sort hul i rekrutteringssystemet.
Men uanset din situation – om du har holdt fast i den samme karriere i flere årtier eller hoppet mellem flere forskellige karriereveje – er du i stand til at foretage et vellykket karriereskift. WORKEE teamet har talt med en række HR-professionelle og sammensat denne liste med fem trin for dem, der er parate til at ændre deres liv.

Spørg enhver, der har foretaget et større karriereskifte, jobsøgning inden for en ny branche er betydeligt vanskeligere end en almindelig jobsøgning: HR spørger dig, ”Hvad er din baggrund? Har du de tre til fem års erfaring i branchen, som vi kræver? Ikke? Nå, jamen så tak for din tid. Vi lader høre fra os.”

Det er det. Jobsamtalen er over. De ønsker ikke engang tale med dig. Hele dit CV er fyldt med alle disse fremragende kvalifikationer, men ikke inden for den branche, som du gerne vil ind i. Og når de ser din erfaring inden for en anden branche, kan det føre til frygt for, at du ikke er rigtig engageret i arbejdsområdet.

Her er vores top fem tips til at overvinde disse forhindringer.

Glem alt om HR-arketyper – Ingen frygt eller tvivl

Ja, nogle HR-professionelle tænker virkelig i arketyper. Vi kan tale om, hvad der er lovligt, og hvad der ikke er med hensyn til alder, køn eller andre former for diskrimination, men de har ofte dannet sig et billede af, hvordan den ideelle kandidat skal være: kommer fra et godt universitet, sandsynligvis 35 år, spiller squash og passer godt sammen med de andre. De vil have en superhelt, og de leder efter en Captain America-type, som kan komme og redde dem.

Så for den jobsøgende er den største hurdle den måde, som kandidater begrænser deres jobsøgningen på baseret på deres egen tvivl. De fleste af os tror, vi er begrænsede af, hvad der står i vores CV. Dette får folk til at søge job inden for relaterede områder og ikke tage springet til en helt anden branche. Glem det! Glem alt om HR-arketyper og kom videre.

Du kan forfølge det, der driver din passion. Hvad er formålet med at gennemgå det stress som et karriereskifte indebærer, hvis det ikke er et skifte, som gør dig glad? Tag springet til en helt anden branche, hvis du ønsker det: arbejd for en kirke, et universitet, en hightech virksomhed, et bibliotek – lige det, du har lyst til. Du er ikke begrænset – husk det.

Få et overlevelsesjob – Gå to skridt baglæns for at gå et skridt fremad

Når man foretager et karriereskift, oplever alle et øjeblik af desperation, når de har brug for en indkomst for at dække deres daglige udgifter, men hvis de har sagt deres job op, tjener de ingen penge. Så få dig et overlevelsesjob; det er blot et af skridtene i det at skifte karriere.

Lidt penge er bedre end ingen penge. Tag et job i morgen, hvis du har regninger, der skal betales, og vær klar over, at selvom det føles som at tage to skridt baglæns, så er det blot et startskud for at gå i den rigtige retning, nemlig fremad. Det er noget, som du gør for dig selv, og det er et proaktivt skridt, som sikrer, at du ikke vender tilbage til den karriere, som du forlod, blot fordi du føler dig overvældet af panik over, hvordan du skal betale næste måneds husleje.

Lad dig ikke stoppe af tanken om, at disse tilbageskridt ikke er praktiske. Måske er dine venner vilde med dine blomsterarrangementer og har opfordret dig til at gøre en karriere ud af det, men din fornuftige sans fortæller dig, at det er en chance, der er for stor at tage. Stop de negative tanker! Du skal lytte mere til din indre stemme, for selvom dine idéer måske ikke altid virker realistiske, kan de tage dig i kraftfulde retninger.

Drøm

At drømme er en del af processen. Ja, det er vigtigt at være praktisk, men du må ikke lade praktikaliteter overskygge dit mål. Du må ikke tænke: “Åh, der er flere jobmuligheder her, så jeg bør fokusere på denne branche”. Hvad vil du sige til dine børnebørn? At du valgte en ny karriere i 2019, fordi der var mange jobs i den pågældende branche? Lad os ikke håbe det. Tro på dig selv; du skriver selv din egen historie.

Din karriere skal tage den vej, den tager, fordi du er den, du er – ikke ud fra en test, du tog i gymnasiet, hvorefter studievejlederen sagde: ”Du burde blive ingeniør”. Hvis dit job ikke afspejler dig og dine talenter, gør det ikke noget godt for dig, uanset hvor meget du tjener.

Forbind ikke dig selv med dit CV

For du har flere talenter og færdigheder, end du er klar over, og de er alle relevante og behjælpelige for HR-ansvarlige. Så hvis du vil skifte karriere, skal du være villig til at sige farvel til din komfortzone og det velkendte og omfavne tanken om, at du har mere at byde på end dine eksamensbeviser, certificeringer og de mange års arbejdserfaring, du har.

Tænk på det som en sjov kendsgerning: i bund og grund skifter vi alle karriere, hver gang vi skifter job. Du kan skifte karriere, mens du arbejder med det samme, og nogle gange skifter det fra måned til måned.

Lad os sige, at du er en intern sælger: du sidder ved telefonen, hjælper de eksterne sælgere og taler med kunderne. En dag føler du dig inspireret og beslutter at ringe til et par af dine bedste kunder og stiller dem fem spørgsmål for at etablere en vidensbase, fordi du gerne vil forstå, hvordan dine bedste kunder tænker om visse problemer.

Så taler du om det med dine kolleger og chefer, og de siger: ”Nå, du laver marketingundersøgelser.” Og du tænker: ”Tja, det gør jeg vel.”

I dag er vi ofte ikke klar over, at vi krydser den slags grænser.

Skriv et “smertebrev”

Dette er dit værktøj til at få det job, du ønsker, ved at erstatte den klassiske ansøgning. Dette er en måde at få mere ud af din stemme og din personlighed ved at komme over den hurdle, som din mangel på erfaring og manglende eksamensbeviser har sat foran dig. Det du skal gøre, er at ignorere det sorte hul i online rekrutteringssystemerne – alle de platforme, der spørger dig om dine kurser og arbejdsopgaver.

Du skal finde den HR-ansvarlige og sende et ”smertebrev” til ham eller hende, som er en stor opgradering fra en klassisk, kedelige ansøgning.

Et smertebrev er dit CV med en menneskelig stemme, hvilket er ligesom alle andre CV’er: en eller to sider lang, men det har en samtalende tone. Det er din egen historie, din passion for en ny branche og din forklaring på, hvorfor du har valgt denne ny retning.

Husk tonen i et “smertebrev”. Det er ikke en undskyldning: ”Deres Majestæt, jeg håber, at de vil tillade mig at få adgang til virksomhedens verden og blive en del af Deres ophøjede rækker.” Nej! Beskriv din erfaring uden undskyldninger, med selvtillid og med masser af personlighed.

Et CV med en menneskelig stemme begynder med et resumé øverst: to eller tre sætninger, et afsnit, som forklarer, hvorfor du er her, hvem du er og hvad du elsker at beskæftige dig med.

Ikke alle chefer vil falde bagover over det CV med menneskelig stemme, og det er faktisk en god ting, da det hjælper dig med at nedtone forventningerne. Du kan slappe af og sige til dig selv: ”De forstod mig ikke, så de fortjener mig ikke. De vil ikke forstå mig, men det er der nogen, der vil.”

Du skal bare tro på dig selv. Det er tricket.