Sådan får du dit allerførste job

Workee Team
Sådan får du dit allerførste job
Sommeren er over os, og det betyder traditionen tro, at der er rigtig mange unge mennesker under 18, der er på jagt efter et job for at tjene lidt ekstra, få nye oplevelser og erhvervserfaring og for stille og roligt at komme i gang på arbejdsmarkedet.
Som ungt menneske kan det imidlertid være noget af en udfordring at finde det første job, da det jo ikke lige frem er erhvervserfaring, dit CV bugner af. Men giv ikke op! På Workee finder du nemlig en bred vifte af forskellige jobtilbud til unge mennesker. Vi er helt med på, at det første job er en vigtig milepæl i et ungt menneskes liv, og de unges store engagement i det nye job er netop en af grundene til, at rigtig mange virksomheder gerne vil ansætte teenagere.

Hvis du er en af de teenagere, der er på udkig efter et job, bør du først og fremmest fokusere på de praktiske aspekter i jobsøgningen:

  • Find et job i nærheden af din bopæl. Det er mest praktisk at finde et job, der kun ligger et stenkast væk fra din bopæl eller et job, hvor det er let at komme til. Hvis du ikke har kørekort, bør du finde et job, du enten kan cykle eller gå hen til, og det er lige præcis der, at det er smart at bruge Workee! Så kan du nemlig bruge funktionen ”job i nærheden af mig” og på denne måde finde de virksomheder, der ligger i nærheden af din bopæl.
  • Vælg et job, der passer ind i din hverdag. Nogle job er bedre end andre, navnlig hvis du går i skole. Derfor kan det være en god idé at spørge den potentielle arbejdsgiver, om virksomheden ansætter studerende, og om arbejdstiden eventuelt kan indrettes, så den er fleksibel. Det dur jo ikke, at det nye job er skyld i, at du får dårlige karakterer, vel? Derfor bør du finde et job, der har en arbejdstid på maksimalt 20 timer om ugen, så der er en god balance mellem arbejde og skole.
  • Gå på udkig efter et job i et supermarked eller inden for cateringindustrien. Begge områder byder på gode jobmuligheder for nybegyndere, da virksomheder inden for disse brancher ofte ansætter unge studerende. Et job i en cateringvirksomhed giver gode muligheder for at lære alt om kundeservice og for at få køkkenerfaring. Et job i et supermarked, derimod, kan give dig nogle gode sociale kompetencer, lære dig at planlægge tingene og at betjene et kasseapparat. Andre teenagere foretrækker et job som tjener, hvor de har mulighed for at tjene lidt ekstra, i form af drikkepenge.

Når du har gjort op, hvilket job, der passer bedst til dig og din livsstil, er det tid til at fokusere på, hvad der skal til for at gøre din profil og jobsøgning til en succes. En effektiv jobsøgning er baseret på en grundig gennemgang af dine kompetencer, mål og interesser, så derfor bør du aldrig springe let henover disse punkter! Her får du en række tip, der virkelig øger dine jobchancer, og som får dig til at skille dig ud fra mængden:

  • Fremhæv dine kompetencer, og gør brug af dine talenter. Prøv at tænke lidt over, hvad det helt nøjagtigt er, at denne arbejdsgiver er på udkig efter, og sørg for at få fremhævet de særlige kompetencer og den erfaring, der kunne være relevant i forbindelse med netop dette job. Lad os f.eks. sige, at du søger et job i en dyrehandel. Her er dine karakterer i historie næppe relevante, men det er dit frivillige arbejde på det lokale internat derimod. Hvis det er relevant, kan du også vedlægge dine karakterer, eventuelle udmærkelser eller andet. Med til dine kompetencer hører også eventuelle beviser fra kurser, dine kunstneriske evner, sproglige færdigheder og dit kendskab til IT.
  • Skriv din målsætning ned. Før du går på jagt efter dit første job, skal du vide, at virksomhederne vil sætte stor pris på dit engagement og dine sociale og kommunikative færdigheder. Vi vil derfor anbefale dig, at du laver en liste over de personlige forventninger og mål, du har til jobbet, og tager dem med i din profil. Prøv at stille dig selv følgende spørgsmål: Hvilke forventninger har jeg til jobbet? Hvad kan jeg bidrage med, hvis jeg får et job i denne virksomhed?
  • Lav en liste over dine ledelsesmæssige erfaringer. Da det er dit første job, bør du ligeledes fremhæve eventuelle ledende poster i f.eks. bestyrelser eller andet. Du har måske været klasserepræsentant, formand for en bestyrelse eller frivillig leder på en sommerlejr. Husk at beskrive, hvilken rolle du havde og den erfaring, du har fået med derfra. Selv om du ikke officielt har været ansat i en ledende rolle, er det vigtigt at få nævnt de forskellige aktiviteter, bestyrelser m.v. og fremhæve de erfaringer og kompetencer, du har fået der.
  • Sørg for, at dine profiler på de sociale medier fremstår præsentable. Med en jobprofil, der jo desværre ikke indeholder den store erhvervserfaring, er det af afgørende betydning, at du viser de potentielle arbejdsgivere, at du, på trods af din unge alder, er en alsidig og fleksibel person, der er villig til at påtage dig et nyt arbejde og kan bidrage med en masse til virksomheden. Én måde at gøre det på, er at lægge nogle link op til dine profiler på Facebook og Linkedin. Det kan hjælpe med at fremhæve dine personlige kompetencer og erfaringer over for virksomhedernes HR-medarbejdere, som ofte besøger de sociale medier. De oplysninger og billeder, du lægger op fra dine aktiviteter, vil skabe et personligt billede af dig og få dig til at skille dig ud fra mængden.
  • Vær ærlig. Sidst, men ikke mindst, skal du altid undgå at kompromittere din profil med usandheder om dine erfaringer og kompetencer. De fleste usandheder bliver afsløret, så sæt i stedet en ære i at fremhæve de ting, du har opnået, på ærlig og redelig vis.

Hvis du vælger at følge ovennævnte punkter i din jobsøgning, er du allerede kommet meget tættere på at opnå dit mål. Husk endvidere, at selvindsigt og personlig fremtræden også er to meget centrale punkter, når du går på jobjagt.

Hos Workee ved vi godt, at det somme tider kan være rigtig svært at finde et job, når man er ung og uerfaren. Vi synes dog langtfra, at det at være ung lige frem behøver at stå i vejen for at få det første job, og vi gør vores bedste for at hjælpe alle med at finde en plads på jobmarkedet.

Vi ønsker dig held og lykke med jobsøgningen!