Den ultimative guide til ansættelse af ungarbejdere

Vera Reshetina
Den ultimative guide til ansættelse af ungarbejdere

Jeg har ikke blot skrevet denne artikel af professionelle grunde — som administrerende direktør for den danske jobapp, Workee — men også som mor til en søn på 14, der allerede er startet i sit andet job.

 

Hvad du har brug for at vide, før du ansætter ungarbejdere

Hvem vil ansætte nogen, der kun kan arbejde et par timer om dagen, har nul erhvervserfaring og er underlagt strengere arbejds- og sikkerhedsregler? Masser af arbejdsgivere. Ungarbejdere er vigtige for virksomheder inden for bestemte brancher, såsom detailhandlen og turisme. 

 

Men arbejdsgivernes erfaring er, at medarbejdere under 18 år er mere end blot mere grønne udgaver af “almindelige” ansatte. Denne artikel vil guide dig gennem alle skridt i processen: Hvordan du finder, ansætter og beskæftiger ungarbejdere.

Hvor kan du finde de unge?

Det første man som arbejdsgiver skal finde ud af er, hvor man kan finde de ideelle kandidater til jobbet som ungarbejder. At være synlig for de unge er det vigtigste skridt. Eftersom dette måske er deres første job, ved de muligvis ikke, hvordan de får et job til at begynde med. 

Nogle måder at nå de unge på kan være:

  • At invitere de unge til at besøge jeres faciliteter eller kontor
  • At have en stand på en jobmesse
  • At tale for klasser om at opbygge et CV og få det første job
  • Onlineannoncer på de sociale medier, såsom Facebook, Instagram, TikTok og Snapchat
  • Jobsider, såsom JobIndex og Jobnet
  • Mobile jobapps, såsom Workee, Myjob og Simplyjob.

Skriv mere effektive jobopslag ved hjælp af disse tips

Tænk mobilen ind i din strategi

Sørg for at dit opslag er kort og præcist, så det nemt kan læses på en mobil. 90 % af alle jobsøgende bruger en smartphone til at finde arbejde.

Hold det simpelt

Dit jobopslag skal være ligetil. Fortæl ansøgerne, hvad de kommer til at lave, hvis de bliver ansat. Tag hovedopgaverne og færdighederne med — brug bulletpoints for at skabe et nemt overblik.

Lokation

Angiv en så nøjagtig lokation som muligt, eftersom 65 % af alle jobsøgende foretrækker at arbejde tæt på, hvor de bor. Hvis du ikke kan bruge en adresse, så er et postnummer fint. 

Præsentér din sociale indflydelse

Et af de interessante fakta om Generation Z er, at 60% af dem ønsker et job, der har indflydelse på omverdenen. 

Nu hvor dit jobopslag er klar, kan du slå det op i Workee og få respons fra lokale jobsøgende med det samme.

Derfor er Workee den perfekte løsning til at ansætte ungarbejdere

Vi finder de unge, der hvor de er

45 % af de unge siger, at de bruger deres telefon “næsten hele tiden”. Derfor er Workee-appen især populær blandt unge jobsøgende. 

Du får nye medarbejdere hurtigere

Enkle trin og automatisering sparer dig tid. Slå dit job op på www.workee.co, og brug den kommunikationsmetode, som disse digitale indfødte er mest fortrolige med: beskeder. De unge får besked på deres telefon og svarer dig med det samme. 

Matching er svaret

Forkort din ansættelsesproces til blot et par timer. Takket være vores matching-teknologi modtager du kun svar fra jobsøgende, som opfylder dine krav. Du vil se kandidater med det samme, og du kan invitere dem til en jobsamtale. Ventetid, e-mails eller opkald er ikke nødvendige. 

Du får kun lokale kandidater

Jobsøgende betragter jobplacering som en vigtig faktor. Fra 2014 til 2019 var der en stigning på 2.500 % i søgninger på ‘job i nærheden af mig’. 

Sikkerhed først

At sørge for alle ansattes sikkerhed er afgørende, men der er regler for strengere beskyttelse af ungarbejdere. Nogle af disse bestemmelser omfatter følgende:

  • Ansatte under 15 år må ikke arbejde steder, hvor der serveres alkohol, – dette gælder fx også for arbejde i sportshaller.
  • Ansatte under 18 år må ikke arbejde alene i bagerier, kiosker, grillbarer, på benzinstationer og i butikker, som er isolerede fra almindelig trafik på følgende tidspunkter: 18:00-06:00 på hverdage og 14.00-06.00 i weekenden og på helligdage. Teenagere må dog arbejde alene indtil kl. 20:00 i større shoppingcentre med sikkerhedsvagter.
  • Ansatte mellem 13 og 15 år må kun arbejde på deltid og i lette jobs. Der er mange begrænsninger for denne aldersgruppe, for eksempel må de ikke løfte mere end 12 kg.
  • Teenagere under 13 år må ikke have et job. Men deres forældre eller potentielle arbejdsgiver kan få tilladelse fra politiet til at ansætte dem til følgende aktiviteter: sportsbegivenheder, shows, radio og tv, filmoptagelser og reklamer, herunder modelarbejde.

Det er vigtigt, at vejledere demonstrerer sikker praksis, som fx at have handsker og sikkerhedsbriller på. Flere oplysninger om retningslinjer for ansættelse af teenagere kan findes på: https://www.jobpatruljen.dk/regler/relger-og-love/ 

At holde dem engagerede

Buddy-system

Når du har teenagere, der begynder at arbejde i din virksomhed, kan det være en god idé at sætte dem sammenmed erfarent personale. Erfarne ansatte vil holde øje med de unge, hjælpe dem med at blive gode medarbejdere og kan forklare dem ting. 

 En følelse af formål

Det er vigtigt at tilbyde dine unge medarbejdere, hvad de søger — primært en følelse af formål i deres arbejde og en mulighed for at lære og vokse. Tænk på måden du sætter rammerne for jobbet, som det første skridt i deres karriere i stedet for blot en måde at tjene ekstra penge på.

 Positiv feedback

Ros er et særligt effektivt motiverende værktøj, især for unge mennesker, der er vokset op med ros med den konstante feedback fra de sociale medier. Ledere opfordres til at anerkende alle ansattes bidrag enten på et fællesmøde eller på en privat, meningsfuld måde.

 Rotere teenagere mellem forskellige roller

At rotere de unge ansatte mellemforskellige opgaver i din virksomhed er en anden god måde at holde dem motiverede og interesserede på.  

Læs også: Sådan holder du jobsamtale med en ungarbejder – plus 10 spørgsmål

Når det håndteres korrekt, er det at ansætte ungarbejdere måske det bedste valg, som din virksomhed kan træffe i ansættelsesprocessen og derefter. Ungarbejdere er vigtige for mange virksomheder, selvom de måske kun arbejder i en sæson eller to. Men de ting, som ungarbejderne lærer i din virksomhed, vil forblive hos dem resten af livet. Betragt dig selv som deres første arbejdserfaring, som gør dem klar til en succesfuld karriere.